Zelf Plateaus inlijmen

Download als PDF

Gebruik voor het verlijmen van een glazen plateau een doorzichtige aquariumkit. Wij gebruiken zelf Aqua-silicone van Den Braven, maar Bison heeft ook een uitstekende aquariumkit in het assortiment.

Ontvet en droog de delen die gelijmd gaan worden goed, dus de randen van het plateau en de binnenzijde van het terrarium waar het gelijmd gaat worden. Een sopje van afwasmiddel volstaat prima.

Zet een ondersteuning in het terra waar het plateau op rust als het gelijmd is. Een stapeltje boeken, blik groenten o.i.d. Belangrijk is dat het stabiel staat en een vlakke bovenzijde heeft waar het plateau op komt te liggen. Schuif het niet helemaal tegen de wanden van het terra om te voorkomen dat het ook vastgelijmd gaat worden en u het later niet meer kunt verwijderen...

Voorzie nu de randen van het hoekplateau van lijm, gaat het makkelijkst buiten de bak. Plaats het op de steun, en schuif het voorzichtig tegen de wanden van het terrarium. Druk de te verlijmen delen goed tegen elkaar aan.

Van een plateau over de gehele korte zijde van een terra lijmt u buiten het terra eerst alleen de lange (achter-) zijde in. Plaats het op de steun en schuif het voorzichtig tegen de zijwand van het terra. Zorg ervoor dat aan beide zijden (ongeveer) evenveel speling is tussen het plateau en de wanden van het terra. Daarna lijmt u de beide zijkanten en de opstaande rand van het plateau. Met de spuitmond langzaam en rustig de kit in de kier spuiten. Het is handig als er iemand aan de buitenzijde van het terra mee kan kijken en aan kan geven als de kit de naad gevuld heeft. Ook kan die persoon met één hand het plateau op de ondersteuning vastdrukken, zodat het niet verschuift. 

Met een kitlepeltje (of een natte vinger) is het teveel aan lijm vrij eenvoudig te verwijderen, doe dit wel direct na het verlijmen. Eerst even inspuiten met een plantenspuit gevuld met water en een flinke scheut afwasmiddel en dan afschrapen met een kitlepel werkt voor mij het makkelijkst.

Laat het nu een dag drogen en uitharden voordat u de ondersteuning onder het plateau verwijderd. Dan kunt u ook een teveel aan kit aan de onderzijde van het plateau met een mesje wegsnijden. 

Laat het terrarium minimaal drie dagen goed luchten voordat er dieren in gehuisvest kunnen worden ! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze van hun stokje gaan door de lijmdampen...

Succes met het lijmen!

 

© 2014 - 2024 Wessanda | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel